söndag 29 december 2013

Ute på hal is


Jag avslutade just Bea Uusmas bok om ingenjör Andrées polarexpedition och är så överväldigad. Det var definitivt en av de bästa böckerna som jag har läst i år. Två saker är fascinerande med boken; 1.) detta vansinniga uppdrag att utforska Nordpolen då man inte är helt kompetent och 2.) Bea Uusmas egen besatthet av att finna ett svar på gåtan om vad som hände expeditionens medlemmar. Det är en fantastisk stor bok rent innehållsmässigt och historien om Andrée och gänget är enormt fängslande. Hur kunde de vara så oförberedda, hur kunde de göra så många misstag och vad hände de där sista dagarna? De verkade ha någon idé om att återvända till Sverige som hjältar, iklädda rosa kravatter. I packningen fanns dessutom champagne, för att kunna fira det lyckade äventyret ordentligt. Och det finns inga svar, bara frågor. Expeditionens medlemmar återvänder aldrig helt från Vitön där de hade slagit läger, de återvänder i bitar mer än 30 år senare. Men de återvänder åtminstone som hjältar.

Dock är det inte bara innehållet i Expeditionen som gör den läsvärd, utan även utformningen. Man ska helt klart försöka lägga vantarna på den illustrerade utgåvan med läcker grafisk design. Bea Uusma har sammanställt en besatthet på ett otroligt bra sätt, med fotografier, tabeller och skisser. Som nörd får man nästan hjärtklappning när man ser det. Men hon har haft en bra grund att bygga på, för mysteriet med Andrées polarexpedition kommer nog att fortsätta fascinera människor även långt fram i tiden.



torsdag 26 december 2013

På tal om brysselkål

Varje gång jag äter brysselkål tänker jag tillbaka på ett skolarbete jag gjorde någon gång i lågstadiet. Vi skulle då arbeta två-och-två (inte med en kompis eftersom lärare är sadister) och skriva om en grönsak per par. Min klasskompis och jag blev tilldelade brysselkål, en grönsak som ingen av oss visste någonting om. Tyvärr skulle vi förutom att beskriva grönsaken även berätta vad på den man äter. Genom att använda ett uns logik listade vi ut att brysselkålen var en slags kålsort och då borde man rimligtvis äta bladen på den. Detta skrev vi även i vårt arbete: "Man äter bladen på brysselkålen."

Läraren, som i övrigt var en väldigt snäll fröken vid namn Berit, tyckte inte att det här stämde. Tekniskt sett äter man hela brysselkålen, men det inkluderar ju även bladen?! Så att säga att man äter bladen på brysselkålen är inte helt fel, även om formuleringen kanske inte är korrekt. Det här har stört mig i ett antal år och jag är fortfarande lätt traumatiserad av det.

Dock gillar jag fortfarande att äta brysselkål, så det var väl värt mödan. Och förresten, hur fan ska en åttaåring veta vad brysselkål är?!