onsdag 29 februari 2012

I'd be lost without my Joan

Det har varit en del... snack (snällt ord) om CBS:s nya TV-serie Elementary, en modernisering av de klassiska Sherlock Holmes-berättelserna. Handlingar och karaktärer förflyttas till 2000-talet. Låter det bekant? Jo... CBS hade ju till en början uttryckt en önskan om att få köpa BBC:s Sherlock och göra en amerikansk version av serien. Men BBC sa nej och då presenterade CBS Elementary. Snyggt. Man kanske inte ska vara för snabb med att kritisera eftersom det ändå handlar om TV-serier som båda är baserade på Doyles förlaga. Men det känns ändå ganska fult. Jaja, that's showbiz!

Som om det här inte vore den enda bomben så släpptes för några veckor sedan nyheten att Johnny Lee Miller (som jag älskade som Mr Knightley i fina serien Emma) ska spela Holmes i den nya serien. Miller kunde man senaste se i Danny Boyles teaterproduktion av Frankenstein där han spelade mot... Benedict Cumberbatch! Fint Miller, fint.

Och i går kom dessutom nyheten att Lucy Liu ska spela Dr Watson. Dr Joan Watson, f.d. rättsläkare för NYPD men numera "sober companion" åt en detoxad Holmes. Ärligt talat, Tumblr var lite apeshit i går och jag måste erkänna att jag själv var djupt skeptisk. Egentligen ska man väl vara glad att de skapar en kvinnlig huvudroll av en annars manlig sådan, men det är ändå något som inte sitter rätt. Varför inte gör Holmes till kvinna också? Det känns bland annat som ett sätt att skapa sexuell spänning som det dessutom är okej att utveckla, till skillnad från att bara antyda eller skämta om det. Men, man kanske inte ska dra förhastade slutsatser om det.

Det kan bli intressant med en kvinnlig Watson, synd bara att hon tydligen inte är före detta militär utan endast avstängd rättsläkare. Varför skulle hon inte kunnat ha arbetat i Afghanistan till exempel? Kan det ha att göra med BBC-serien och att CBS inte bli riskera att bli stämda? Men det skulle ju bara följa förlagan, så vad är problemet? Det känns lite onödigt att spekulera, men man undrar ju hur genomtänkt det är. Just att Watson är ex-militär är ändå ganska viktigt för karaktärens bakgrund och personlighet.

Här är en någorlunda vettig artikel om det hela.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar