fredag 12 augusti 2011

The Hour

Ah, det oförstådda geniet (Ben Winshaw som Freddie Lyon) som saboterar för sig själv genom att behandla framför allt chefer som skit. Kvinnan (Romola Garai som Bel Rowley) som förstår sig på honom och som nästan offrar sin egen karriär för att stötta hans. Den romantiska spänningen mellan dessa två. In stiger den stilige men ganska intetsägande programledaren (Dominic West som Hector Madden), som dessutom är gift. Triangeldrama ohoy!

Men det är inte riktigt så enkelt i BBC:s The Hour som utifrån kan te sig som ett försök att reproducera Mad Men-succén i brittisk tappning. Men här utspelar sig handlingen på just BBC år 1956 och ett nyhetsprogram ska skapas. Jaha, och? Det finns en twist, för The Hour blandar dramat på nyhetsredaktionen med en mordgåta och politiska konspirationer. En brittisk deckare med en småsupande knöl som detektivgestalten. Den grävande journalisten som desperat vill bli programledare för nyhetsprogrammet "The Hour".

I första avsnittet mördas en akademiker med suspekta politiska åsikter av en ännu namnlös man (Burn Gorman) i mörka kläder som står och ser allmänt skum ut i väl placerade gatuhörn. Så ni ser, det här är en hybrid av olika genrer och jag föll som en fura. Jag var redan välvilligt inställd till serien redan innan jag hade sett den endast på grund av att den är brittisk. Den använder relativt enkla knep, karaktärer man har sett förut men gör det på ett nytt sätt som gör serien både spännande och intressant. Ben Winshaw var född för rollen som Freddie, han har det där utmärglade, nervösa utseendet som gör honom både osympatisk och tilldragande på samma gång. Mindre tilltalande är dock stela Dominic West, vars rollkaraktär hittils är rena sömnkuren. Mest spännande med honom är att han är gift men ändå flirtar med andra damer. Förhoppningsvis kan även hans karaktär utvecklas till något mer komplext.

Så det är tummen upp för The Hour, jag tänker kasta mig huvudstupa in i 50-talets Storbritannien med alla dess mordkomplotter, kärleksdraman och genialitet. Good night, and good luck.

Bildkälla här, här och här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar