onsdag 27 augusti 2008

Prison Break

Har funderat på hur omvännt Prison Break egentligen är. Jag menar om man ser på till exempel litteratur förr i tiden, som deckare, så är allting relativt svart och vitt. Detektiven/polisen är den gode och skurken/mördaren är den onde. Nuförtiden så är det mycket mer komplicerat och mycket mer intressant. Som Prison Break (det finns en poäng här någonstans), där de goda och de vi hejar på är de som sitter i fängelse. De absolut genomruttna är de som har de högsta platserna, de viktigaste yrkena i samhället. Som vice-presidenten, FBI och till och med fängelsevakterna.

Visar inte det på en sjukt stor misstro till polismyndigheten och politikerna i åtminstone USA? Jag menar, man vet inte om det är paranoia eller om det faktiskt stämmer. Kan vi lita på de som styr? Istället blir tjuvar, mördare och intelligenta fängelsekunder hjältarna. Värst är nog T-bag. Alla älskar att hata den karaktären. Mördare, våldtäktsman och pedofil som en av huvudrollerna är rätt magstarkt. Och han får aldrig sitt straff, han krälar vidare som den reptil han är! Det är hemskt när man tänker på det.

Michael är väl lite mer enkelspårig på det sättet. Det enda han har gjort är att "råna" en bank och släppa en massa med brottslingar lösa. Annars är han väldigt moraliskt rak på det sättet. Inte döda. Inte skada någon. Mahone är mer komplex, han dödar utan att tveka men bara för att the Company hotar hans familj. Fast den där snubben han grävde ner i trädgården vet jag inte riktigt...

Det är bara vad jag tycker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar